PKN
Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten
 
kroonluchters 2 kroonluchters 2
vervolg

Rond 1890 verschenen vervolgens de eerste kroonluchters die werkten op elektriciteit.

Niet uitgesloten is dat de oudste kroonluchter in het koor hangt.
In ieder geval is hij nog herkenbaar voor gebruik met gasverlichting. In de holle armen  voor de oorspronkelijke gasleiding loopt nu de bedrading  en in de armen  is het restant van het gaskraantje nog zichtbaar. Vermoedelijk daarvoor  als  kaarsenkroon in gebruik geweest. Willy Harmsen herinnert zich dat er ook kaarsen  konden brandden.  Volgens vermelding in boek over de Martinuskerk is in 1964   deze kroonluchter voorzien van lampjes.


 
Op  een foto  uit 1960 is te zien dat er  een kroonluchter hing in het koor en  verder gewone lampen in het middenschip.   En in het archief vond ik een inventarisatie van kerkmeubilair uit 1913, i.v.m. de aanschaf van het  nieuwe orgel, waarbij ook kroonluchters werden genoemd
Als afsluiting van  de grote restauratie in de jaren 1953-1957  heeft, zo werd mij ooit verteld, heeft de toenmalige president kerkvoogd J.H.Ordelman zorg gedragen voor de kroonluchters in de kerk. 1)
3. Latere aanschaf kroonluchters.

Het boek over de Martinuskerk “In en om de kerk” (2006) vermeldt op blz.65:
In 1964 zijn de huidige twee  18-armige, zes 12-armige en twee 6-armige  kronen met elektrische lampjes aangeschaft.
De kroon in de hal is  geschonken door ds. R. A. van Oosten ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubileum in 2008.
In de huidige consistoriekamer hangt ook een nieuwe kroon, geschonken door mevr. A. van Dieren-Kamer, na het overlijden van haar man in 2001,  die als voorzitter van de kerkvoogdij  en later als archivaris veel betekend heeft voor de geschiedenis  van de kerk.
In de beginjaren van deze eeuw heeft  een ‘schoonheidscommissie’ een serie verbeteringen voorgesteld voor het kerkgebouw. Daarin pasten ook  de kroonluchters.
In 2008 en  2010 werden  nog twee  8-armige messing elektrische kronen  aangeschaft.
Ook zijn  in die tijd de kettingen vervangen door stangen en de kroonluchters gerestaureerd, waarbij de bedrading is vervangen en de kronen van een nieuwe vernislaag zijn  voorzien.

Verder hangen in de Martinuskerk  in het middenschip en de zijbeuken kroonluchters, waarbij te zien is dat de bedrading buitenom  is aangebracht. Bij de (nieuwere) kroonluchters in de zijkoren loopt de bedrading wel  binnendoor.
En de kroonluchters in hal en  huidige consistoriekamer zijn dus ook  van latere datum.

word vervolgd deel 3
terug
 
 
KerkZIN
Het gezamenlijke kerkblad van de P.G. Warnsveld/Leesten, P.G. Zutphen en de Evangelisch-Lutherse Gemeente ZutphenVoor eerdere uitgaven zie:
meer
 
Direct naar:
 
NIEUW
> Hulp nodig?
> film paaskuier 2021
> Digitaal doneren. Givt
> Programma BG&O 2020-2021

OVERIG
> Beleidsplan 2019 - 2022
> Kerkdienstrooster t/m mei 2021
Kindernevendienst
> AntependiaOnze kerkdiensten live / on demand:
kerkdienstgemist.nl of via de app
(tips voor gebruik)ADRES MARTINUSKERK 
Kerkplein 1
7231 AE Warnsveld

Kostertelefoon: 06-23530083

ANBI-gegevens:
gemeente / diaconie

 
Privacyverklaring
Klik hier voor de privacyverklaring van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.