PKN
Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten
 
19 april 19 april
Woensdag 19 april was dan de eerste echte werkdag. We werden rond half acht wakker. Als eerste hebben wij brood, chocoladepasta en een soort van smeerkaas in een ouderwets kruidenierszaakje gehaald. Dus wij konden toen gaan ontbijten. Met een busje van de zustergemeente in Târgu Mures zijn we naar het dorpje Abud gereden. Daar staat het kindertehuis van Sandra en Atilla. Daar hebben wij vrijwilligerswerk gedaan. Zo rond half tien kwamen we daar aan.

speeltoestel
Tijdens de Roemeniëreis van 2016 waren we met dit speeltoestel begonnen, en deze reis troffen we het in volle glorie aan.

Bij aankomst hebben wij ons opgesplitst in twee groepen. De ene groep ging oude kleding (en wat oud speelgoed) uitzoeken die lag opgeslagen in een klaslokaal. Dit werd gedaan door Emma, Eva en Hanna. De anderen, dus Maxime, Peter (een Hongaarse jongere die we kennen van de twee voorgaande Roemeniëreizen), Taco en ik (Yorick), gingen buiten aan het werk voor het plateau. Sandra had ook twee lokale werkers ingehuurd om ons te kunnen helpen. Zij hadden al geulen gegraven in een vierkant, en zij waren bezig met het maken van een fundering.

werker bezig met fundering
Hier is één van de twee werkers te zien, die bezig is met het maken van de fundering.

kleding uitzoeken
Hier zijn Emma en Eva te zien in het klaslokaal met de kleding.

Het was de taak aan onze groep om het zand tussen de geulen af te graven. De grond was echter heel hard, dus we moesten met pikhouwelen de grond losmaken voordat we het pas konden afgraven. Dit was best zwaar werk, en gelukkig kwam Emma ons later helpen.

grond afgraven
Hier zijn Emma, Peter en ik dus de grond aan het afgraven.

Het eten werd voor ons gemaakt door een vaste werkster die bij het tehuis werkt. Zij kon gelukkig Engels, dus we hadden niet Sandra of Peter nodig om met haar te communiceren. We kregen eten op de Hongaarse manier: een soep als voorgerecht en daarna het hoofdgerecht. Na het eten konden we weer heerlijk gaan graven. Hanna en Eva waren alvast begonnen met het opnieuw sorteren van de kasten. De rest van onze groep ging verder met het afgraven voor het plateau.

Voor de avond waren we uitgenodigd om bij Sandra thuis in Târgu Mures even op de koffie te gaan. We namen meteen de oude kleding uit het klaslokaal mee, want Sandra wilde die kleding in haar garage hebben. Na het koffiedrinken bij Sandra gingen we op weg om cadeaus te kopen voor de kinderen. Dit deden we in de Auchan, een grote Franse supermarkt in Târgu Mureș. Hier hebben we wat speelgoed gekocht, zoals auto’s en een soort magnetisch tekenblok, maar ook wat ‘nuttige’ cadeaus, zoals shampoo, zeep en tandenborstels. Zelf hadden we ook nog wat eten en flessen water gekocht (kraanwater drinken is daar niet echt aan te raden). Het was nog een lastige weg terug voor Taco, onze bestuurder. De weg was donker, lantaarnpalen kennen ze buiten de steden niet echt. Dan moet ook niet worden vergeten dat Roemenen rijden als een mix van Italianen en Russen. Gelukkig zijn we veilig in Makvalva aangekomen.

Yorick Masselink

 
terug
 
 
KerkZIN
Het gezamenlijke kerkblad van de P.G. Warnsveld/Leesten, P.G. Zutphen en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zutphen


Brief bij KerkZIN September over:
aanmelden


Voor eerdere uitgaven zie:
meer
 
Direct naar:
 
NIEUW
> Hulp nodig?
> film kindernevendienst
> vacature predikant
> profielschets nieuwe predikant
> Digitaal doneren. Givt
> Programma BG&O 2020-2021

OVERIG
> Beleidsplan 2019 - 2022
> Kerkdienstrooster t/m november 2020
Kindernevendienst
> AntependiaOnze kerkdiensten live / on demand:
kerkdienstgemist.nl of via de app
(tips voor gebruik)ADRES MARTINUSKERK 
Kerkplein 1
7231 AE Warnsveld

Kostertelefoon: 06-23530083

ANBI-gegevens: gemeente / diaconie

 
Privacyverklaring
Klik hier voor de privacyverklaring van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.